Створення сучасної науково-дослідної реставраційної бази для дослідження та реставрації мистецтва Відхилений

Доданий
18.08.2020
Номер
6
Інші проекти

Метою проекту є створення сучасної науково-дослідної реставраційної бази в Західному регіоні України на базі Національного музею у Львові. На даний момент в регіоні відсутня науково-дослідна лабораторія в мистецькій галузі належного рівня. Для реалізації даного проекту є необхідність у придбанні високоточного обладнан для проведення неруйнівних методів дослідження артефактів та їх реставрації.

Автор проєкту
Мирослава
Мирослава Друль
Бюджет
2 246 794 грн
Розрахунок бюджету
Район
Галицький
Адреса
просп. Свободи, 20, Львів

Опис

Розширений опис проекту

Метою проекту є створення сучасної науково-дослідної реставраційної бази в Західному регіоні України на базі Національного музею у Львові, як такого, що володіє найбільшою збіркою українського мистецтва в Україні (понад 175 тисяч одиниць збереження). Хочеться зазначити, що на даний момент в регіоні відсутня науково-дослідна лабораторія в мистецькій галузі належного рівня.
Проект передбачає придбання відповідного високоточного та спеціалізованого обладнання. Запропонований набір приладів – рентгенофлуоресцентний аналізатор та іч-спектрометр – мінімально-оптимальний варіант для проведення неруйнівних досліджень творів мистецтва. Різні за своїми можливостями в сфері дослідження творів мистецтва вони доповнюють один одного, дають змогу аналізувати практично всі групи музейних пам’яток. В перелік професійного обладнання включено вакуумний стіл низького тиску, як необхідність для якісного виконання реставраційних процесів. Основними завданнями проекту є оволодіння неруйнівними методами дослідження з допомогою придбаних приладів, практичне використання неруйнівних методів при дослідженні мистецьких творів, популяризація даних видів дослідження і реставрації.
У створенні даної лабораторії зацікавлені музеї Львова, Івано-Франківська, Луцька, Ужгорода, мистецькі навчальні заклади Львова, про що свідчать їхні листи-підтримки у кожній спробі створення науково-дослідної лабораторії для реставраціїї на європейському рівні (копії листів додаються).
Реалізація проекту має довгострокову перспективу. Отримання даного обладнання дасть можливість державним музеям отримати належний рівень опрацювання своїх колекцій. Студенти мистецьких закладів матимуть змогу на практиці побачити сучасний рівень дослідження і реставраціїї мистецьких творів. Використання неруйнівних високоточних методів дослідження сприятиме і популяризації мистецтва серед широкого загалу.
Планується створити сайт відділу реставрації, де будуть висвітлюватися усі події, котрі відбуватимуться на базі нашого відділу і в галузі реставрації в західному регіоні загалом, висвітленою інформацією зможуть скористатися усі бажаючі.
Перемога у даному проекті є чи не єдиним шансом створити науково-дослідної реставраційну базу у західному регіоні України за прикладами провідних європейських реставраційних майстерень.

Реалізація даного проекту сприятиме закріпленню за Львовом статусу культурної столиці.

Команда проекту

Автори проекту:
Шарова Наталія Михайлівна-
завідуюча відділом реставрації олійного малярства Національного музею у Львові ім. А.Шептицького
еmail:conservation.nac.muz.lviv@gmail.com
конт.т. +380677017921
Друль Мирослава Володимирівна -
завідуюча науково-дослідним сектором Національного музею у Львові ім.А.Шептицького
еmail:conservation.nac.muz.lviv@gmail.com
конт.т. +380669773961