Реалізуємо право дорослих з інвалідністю на гідне самостійне життя в громаді, а не інтернатах На реалізації

Доданий
14.09.2020
Номер
149
Інші проекти

Центр Джерело планує відкрити у Львові міський будинок підтриманого проживання для дорослих з інвалідністю, які втратили батьків чи опікунів, або прагнуть проживати окремо від них. Такі будинки - гідна альтернатива психоневрологічним диспансерам і геріатричним центрам. Їх мешканці отримують належне піклування і мають змогу брати активну участь у житті громади. Сподіваємось на вашу підтримку!

Автор проєкту
Бюджет
3 000 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
Личаківський
Адреса
вул. Пасічна, 39, Львів

Опис

Розширений опис проекту

Підтримане проживання –це спільне проживання невеликої групи дорослих з інвалідністю у спеціальному будинку під опікою асистентів (найманих працівників). Вони постійно перебувають поруч зі своїми підопічними, допомагають у побуті (приготувати їжу, поприбирати, виконати гігієнічні процедури тощо), а також із пересуванням по місту (до місця роботи, навчання, до родини тощо). Водночас кожен мешканець будинку має достатню свободу і все, що може, робить самотужки. Це дуже важливо, адже дозволяє людям з інвалідність відчути контроль над власним життям, бути соціалізованими, працювати й навіть допомагати іншим. А це – основна мета і перевага формату підтриманого проживання.

Цю базову соціальну послугу людям з інвалідністю гарантує держава. Однак механізмів її отримання наразі недостатньо. Тому Центр Джерело планує облаштувати будинок підтриманого проживання за адресою Пасічна, 39 для 20 дорослих з інвалідністю, які мешкають у Львові. Це буде перший будинок такого типу, роботу якого фінансуватимуть із міського бюджету, а не за кошти благодійників.

Проте на впорядкування виділеного триповерхового приміщення за попередніми підрахунками потрібно 20 мільйонів гривень. Ми переконані, що люди з інвалідністю мають право бути самостійними та інтегрованими в громаду, не залежно від спромог їхніх батьків чи опікунів, і можуть розраховувати на гідне життя, навіть якщо втратили їх.

Ми також маємо достатньо розуміння та компетенцій, аби реалізувати цей проект. Тому що за 27 років роботи Центр Джерело надав фахову допомогу та підтримку понад 7000 родинам, а послугами відділення раннього втручання, реабілітації, психологічного супроводу, денного догляду та активностей для дітей та молоді з інвалідністю щоденно користуються близько 250 осіб. До того ж Центр активно ділиться власним досвідом з родинами та фахівцями з різних куточків України, а також відкрив 4 філії для денного догляду та активностей молоді з інвалідністю у різних районах міста. Зрештою, й сам Центр Джерело на Сихові постав зусиллями сотень волонтерів та благодійників – тож ми маємо досвід втілення великих мрій!

Будинків підтриманого проживання в Україні не так уже й багато. Тож ми віримо, що створюючи нові моделі взаємодії, подаючи приклад, ми реалізуємо право дорослих з інвалідністю на гідне самостійне життя в громаді, а не геріатричних закладах чи інтернатах, а також промоціюємо культуру прийняття та посилюємо статус Львова як міста прав людини.

Команда проекту

Благодійна установа "Навчально-реабілітаційний центр "Джерело"
Комунальна реабілітаційна установа змішаного типу "Львівський міський центр реабілітації "Джерело" (КРУЗТ ЛМЦР "Джерело")
Центр підтримки людей з особливими потребами "Емаус"
ГО "Розправлені крила"
Освітній центр з прав людини / Educational Center for Human Rights in Lviv