«Літературний сквер» на алеї між пам’ятником І. Федорову та вул. І. Федорова Брав участь

Доданий
15.09.2017
Номер
231
Культура

Алея та сквер між пам’ятником І.Федорову та вул. І. Федорова є людним місцем, однак територія вже багато років залишається занедбаною.
Пропонуємо на цьому місці облаштувати «Літературний сквер» із лавочками, придатними виключно для сидіння, багатофункціональними інсталяціями у вигляді літер (слово “Читай”) тощо. Локація перетвориться у затишне місце для проведення дозвілля та відпочинку.

Автор проєкту
Наталія
Наталія Ярка
Бюджет
454 792 грн
Розрахунок бюджету
Район
Галицький
Адреса
вул. Івана Федорова, 9, Львів

Опис

Розширений опис проекту

Алея та сквер між пам’ятником І. Федорову та вул. І. Федорова є людним місцем, щодня цим маршрутом проходять сотні львів’ян та гостей міста. Однак територія вже багато років залишається занедбаною і є місцем зборів та відпочинку антисоціальних елементів, що часто є причиною сварок, бійок та пожеж на території скверу.
Пропонуємо на цьому місці облаштувати «Літературний сквер» із лавочками, придатними виключно для сидіння, невеличкою сценою біля пам’ятника Дровняку, багатофункціональною інсталяцією у вигляді слова “Читай” для розміщення книг, використання як трибуни для літературних читань, місця для сидіння; встановити інформаційну таблицю про локацію із текстом шрифтом Брайля; оновити газони, улаштувати покриття із гальки на місцях під деревами, де не росте трава.
Поблизу знаходиться багато локацій, пов’язаних із літературою, друкарською справою, історією: букіністичний ринок, Ставропігійський ліцей, книгарні, Свічкова мануфактура, Домініканський собор та Музей історії релігії. Тому створення «Літературного скверу» буде гармонійно вписуватись у загальну композицію району. Окрім того, така візуалізація в міському просторі посилить титул Львова як міста літератури у Мережі креативних міст ЮНЕСКО, який наше місто здобуло у грудні 2015 року. Додатковим аргументом для облаштування подібних локацій є нова культурна стратегія міста як креативного (“Стратегія розвитку культури м. Львова до 2025 р.”), оскільки Літературний сквер відповідає одразу кільком її стратегічним цілям, а саме: розбудовуванню сучасної культурної інфраструктури та створенню активних культурних громадських просторів; відповідальному й переосмисленому ставленню до культурної спадщини; розумінню культури як простору діалогу. Саме в цьому ключі уже було проведено попередню комунікативно-консультативну роботу із лідерами букіністичного ринку, громадськими активістами та організаціями в сфері літератури, суміжними музейними та освітніми закладами, які виявили високий рівень зацікавлення у впорядкуванні і облаштуванні цього скверу.
Окрім візуального позиціонування, додаткового фотомайданчика для містян і гостей Львова, “Літературний сквер” вирізнятиметься високим рівнем функціональності - тут можна буде проводити у теплий період:
- культурні заходи (читання, презентації, екскурсії, лекції, театралізовані дійства), які беруться спільно організовувати офіс «Львів – місто літератури», ГС «Кластер видавничої діяльності та поліграфії», ГО «Молода Лемківщина», ГО "МІСТО ЛІТЕРАТУРИ", ГО "УАК - Львів", “Гільдія молодих літераторів Львова”, “Книжковий Лев” та інші;
- «бібліотеку одного дня» від львівських видавців;
- тематичні літературні виставки, ярмарки спільно із букіністами;
- освітні проекти, які б піднімали статус літературної освіти й залучали містян до неформальних освітніх проектів у галузі культури.

Ідея проекту: офіс «Львів – місто літератури» та ГС «Кластер видавничої діяльності та поліграфії».
Facebook-сторінка: www.facebook.com/litoskver/

Фотографії