Громадський простір на Дорошенка, 45 Брав участь

Доданий
13.09.2017
Номер
135
Навколишнє середовище

Проект полягає у створенні зручного і екологічно чистого громадського простору біля трамв. зуп. "Русалка Дністрова". Тут львів'яни зможуть відпочити, погортати книжку або погуляти з дітьми.

Створення подібних острівців дозвляє розвантажувати "ближній центр" міста і розвивати райони.

Проект є послідовним продовженням створення муралу на Дорошенка,45.

Автор проєкту
Тимофій
Тимофій Александронець
Бюджет
106 480 грн
Розрахунок бюджету
Район
Галицький
Адреса
вул. Петра Дорошенка, 45, Львів

Опис

Розширений опис проекту

Раніше сквер на Дорошенка,45 сприймався мешканцями як трамвайна зупинка де можна просто сісти на трамвай. Сьогодні ж тут приємно зупинитись і провести час. За останні роки тут багато змінилось: відкрились затишні заклади харчування, перукарня, велопаркінг, на стіні будинку Дорошенка, 45 з'явився мурал, облагородили газон та клумби, на трамвайній зупинці з'явились електронні табло із часом очікування на трамвай. В сквері проводять низку культурних заходів таких як "День Видри", "Свято музики у Львові" та ін.

Окремо, слід розповісти саме про мурал, створення якого відбувалося за допомоги мешканців міста і компаній влітку 2017 р. Кошти вдалось повністю зібрати з доброчинців і проект був втілений за 2 тижні. Будучі висотою 5 метрів цей малюнок перетворив стару занедбану стіну будинку в приємне доповнення скверу. Назва мурала «Твоє місто - твій дім». Основною метою малюнка є створення відчуття домашнього затишку на вулиці. Мурал показує, що всі люди власники спільного міського простору.

Побудова громадського простору видається послідовним кроком до розвитку цієї концепції.

Безпосередньо простір становить собою місце для комфортного і екологічного відпочинку: деревянні лавки, дерева, атмосферні герлянди, акуратний зелений газон, велопаркінг та ін. Тут можна буде погортати книжку в осінній день або поїсти морозиво в літній вечір. Прийти з друзями чи самому.

І на завершення - історична довідка.

Історія ділянки проектування, яка розміщена поміж вулицями Дорошенка та Коперніка, достеменно не відома. Існують відомості, що у 70-ті роки під територією, яка простягається від школи №9 до будівлі Головної Пошти, велись розкопки для будівництва офісного центру Укртелекому. Під час робіт було знайдено три цегляних тунелі, що ведуть в різні сторони. Звідти дістали німецького літака і перевезли на спортмайданчик школи №9, звідки за деякий час він зник. Сьогодні невідомо, куди пролягають тунелі і яку ролько вони виконують. Ймовірно, що один з них веде з Цитаделі. На окресленій території колись розміщувалась церква, дзвіниця якої залишилась дотепер. У 1990 році неподалік дзвіниці поставили пам'ятник Шашкевичу. За часів незалежності у 2005 році для розвантаження вулиці Словацької поміж школою та пам'ятником проклали трамвайну колію, на які спорудили першу в Україні криту зупинку-термінал "Головна Пошта". В останні декілька років окреслений простір активно розвивається: відкриваються заклади харчування, перукарня, облагороджуються стіни будинків, газони, тощо.

Запрошуємо вас долучитись до подальшого розвитку скверу. Дякуємо.

Фотографії