У Львові провели тренінг для написання проектів на громадський бюджет

У медіатеці на вул. Мулярській громадських активістів навчали готувати і подавати проекти на громадський бюджет 2018 року.

Керівник відділу громадського партнерства ЛМР Орест Файфурка розповів про минулорічний досвід подачі та реалізації проектів громадського бюджету та проблеми, які виникали на цих етапах.  З його слів, механізм громадського бюджету дозволяє активним мешканцям змінювати місто за кошт міського бюджету.

«Суть в тому, що мешканці можуть самі пропонувати, на що витратити кошти міського бюджету. Згодом самі мешканці обирають, хто стане переможцем і хто саме отримає фінансування. Тобто фактично відбуваються вибори найкращих ідей. Якщо говорити про досвід Львова,то у минулому році було подано 245 проектів, з них перемогли – 67. Якщо говорити про суми, то в минулому році це було 16 млн.грн., в цьому – близько 20 млн. грн.

Існує два типи проектів: малі проекти та великі. Малі проекти – це проекти вуличного, квартального, районного значення від 50 тис. грн. до 500 тис. грн. Великі проекти  - загальноміські проекти від 500 тис.грн. до 3 млн. грн.

Загалом є 12 млн. грн. на малі проекти, по 2 млн. грн на кожен район і 8 млн. грн. на великі проекти. Конкуренція на великі проекти є значно більшою, тому подавати у цю категорію варто лише ті  проекти, які є загальноміськими і які можуть отримати  значну підтримку від мешканців міста».


Як повідомив Орест Файфурка, після подачі заявки проект проходить етап технічного аналізу.

«Ми перевіряємо, чи є всі необхідні документи, чи заповненні всі поля. Потім проекти скеровуються на технічну оцінку до профільних управлінь, які дають висновок, чи можливо реалізувати цей проект. Якщо є якісь застереження, то такий проект направляється до профільної депутатської комісії, на якій вирішують, чи допускати цей проект на голосування. Також є можливість протягом 7 днів виправити помилки, які були допущені в проекті. Важливим є етап обговорення. Потрібно, щоб ви донесли свою ідею до сусідів, врахували їхні пропозиції, щоб у вас народився проект, який буде об’єднувати мешканців цілого мікрорайону. Проголосувати за проекти можна з 1 по 15 листопада через bank ID або через Центри надання адміністративних послуг».

Серед рекомендацій керівника відділу громадського партнерства – перед подачею проекту перевірити, чи є земельна ділянка у комунальній власності. Зробити  це можна на сайті держгеокадастру.

«Також важливо написати реалістичний кошторис втілення вашої ідеї і для цього проконсультуватись з фахівцями. Ще один нюанс – закладайте  в кошторис 5% на виготовлення проектно-кошторисної документації та 10% на непередбачені витрати.  Пам’ятайте, що кожен мешканець може проголосувати за один великий і один малий проект, тому чим швидше ви розпочнете інформаційну кампанію, тим кращими будуть ваші шанси».

Учасник заходу Роман Рожок вважає, що брати на себе відповідальність — це те, чого часто не вистачає для реальних змін у місті і країні.

«Працівники відділу громадського партнерства ЛМР розказали всі моменти пов'язані з подачею проекту, досвід попереднього року та навіть підказали деякі лайфхаки з інформаційного супроводу та організації. Хочу подякувати організаторам за проведення, було комфортно, цікаво та інформативно.

Зараз у мешканців міста Львова є прекрасна можливість проявити свою активну громадську позицію та взяти реальну участь у змінах. Нехай це буде проект невеличкого спортивного майданчика для молоді чи облаштування паркової зони для відпочинку та прогулянок — це все невеликі пазли у загальній картині кращого та комфортного життя. Тому всім учасникам, які будуть подавати свої проекти хочу побажати наснаги та перемоги».

Додамо, що охочі подати свої проекти зможуть зробити це через спеціально створений сайт gb.city-adm.lviv.ua, заповнивши тут відповідну реєстраційну форму, або через Центри надання адміністративних послуг.

За матеріалами порталу lvivrada.gov.ua