Рада затвердила перелік проектів-переможців громадського бюджету м. Львова на 2019 рік

Пропонуємо згадати яким же чином відбувався цей процес у 2018 році

Хронологія подій:

1.Підготовчий етап тривав з січня по квітень. Для удосконалення процесу командою Громадського бюджету Львова було проведено електронне опитування серед авторів проектів, консультації з громадськістю та відкриту зустріч-обговорення пропонованих змін, внаслідок яких отримано 50 пропозицій можливих змін до Положення. Робоча група розглянула усі пропозиції, 17 було враховано, 16 частково, 17 відхилено. Дякуємо авторам проектів та активним львів'янам за подані пропозиції, зауваження та рекомендації - ви допомагаєте нам ставати кращими! Активна участь депутатів Львівської міської ради в обговореннях та підтримка депутатським корпусом запропонованих робочою групою змін стали запорукою якісної трансформації процесів Громадського бюджету.

Що змінилось:
- Встановлено чіткий поділ проектів на дві категорії: «Освітні проекти» та «Інші проекти». 
- Встановлено гарантовану квоту для «інших» проектів - не менше 40 % від загальної кількості проектів-переможців в кожному з рейтингів
- Розмір громадського бюджету Львова на наступний рік визначається у бюджетній резолюції, за результатами першого півріччя поточного року, до початку подання проектів.
- На території Центру надання адміністративних послуг забороняється здійснювати агітацію та переконувати проголосувати за окремо взятий проект чи проекти.
- Розміщення, реконструкція чи ремонт дитячих та спортивних ігрових майданчиків на території міста Львова в рамках проекту можливі лише за адресами, передбаченими схемою розміщення дитячих та спортивних ігрових майданчиків.

2.Етап подання проектів. 
Цього року відділом громадського партнерства було проведено близько десяти навчань з підготовки проектів в різних мікрорайонах Львова у зручний для львів'ян час, а також надано понад 250 телефонних консультацій.
Загалом було подано 159 проектів на загальну суму 141 млн. грн. З них 121 малий та 38 великих. Тобто кількість “освітніх” та великих проектів, порівняно з минулим роком, стала меншою. Традиційно активнішими серед авторів були жінки - 67%! Найактивнішою була вікова категорія - від 26 до 36 років.

3. Етап оцінки проектів 
Із 159 поданих проектів 22 було відхилено, оскільки ці проекти не відповідали умовам конкурсу.
Ще близько 20 проектів були спершу відхилені, однак після доопрацювання авторами були допущені до голосування.
Як результат - у голосуванні взяли участь 137 проектів.
Висловлюємо подяку виконавчим органам Львівської міської ради за оперативну та якісну співпрацю в частині оцінювання проектів.

4. Етап голосування.
За 15 днів у голосуванні взяли участь більше 68 тисяч львів’ян, які віддали 106 тисяч голосів. 80% мешканців надали перевагу електронному голосуванню. Дякуємо всім, хто допоміг нам досягти цього результату! 
Зокрема, команді платформи “Громадський проект”, де відбувалося голосування! Адміністраторам центрів надання адміністративних послуг, з допомогою яких проголосувало більше 14 тисяч осіб. “Приватбанку”, який вперше цього року запровадив голосування через термінали. Волонтерам з програми “Перший кар’єрний крок” Анні Їжик, Роксолані Ханас, Анні Дембіцькій, Наталії Лялюк, які допомагали львів’янам більше дізнатись про громадський бюджет та контролювали перебіг голосування. Журналістам, зокрема медіа-хабу “Твоє місто”, які допомогли провести якісну рекламно -інформаційну кампанію усіх проектів, поданих на Громадський бюджет Львова. ТРЦ Форум Львів, ТРЦ Victoria Gardens, Торговий комплекс “Шувар” та ТВК “Південний”, які цього року вперше долучились до популяризації голосування та всім-всім хто допомагав тим чи іншим чином!

Як наслідок, переможцями громадського бюджету Львова 2018 стали 54 проекти, з них 6 великих та 48 малих! Ще раз вітаємо усіх авторів проектів-переможців та бажаємо успішної реалізації їхніх ідей!

Команда громадського бюджету Львова